Wednesday, February 24, 2010

Iqra: Buku riwayat hidup Rasulullah panduan terbaik untuk Muslim


KOLEKSI buku riwayat hidup Rasulullah sebagai bahan panduan dan rujukan umat Islam.


SEMPENA sambutan Maulidur Rasul, syarikat penerbitan PTS Publications & Distributors Sdn Bhd menyediakan buku bertemakan kehidupan dan perjuangan Rasulullah SAW.

Pilihan merangkumi peribadi Baginda sebagai pahlawan, ahli perniagaan, pemimpin, pemerintah, kisah cinta dengan Khadijah dan perjalanan hidupnya sebagai nabi yang wajar dicontohi umat Islam pelbagai peringkat umur.

Antaranya, Biografi Muhammad bin Abdullah, Sejarah Khalifah Rasulullah, Bukti Sains dan Sejarah Kerasulan Muhammad, Peribadi Bisnes Muhammad bin Abdullah, Muhammad bin Abdullah: Peribadi Seorang Pahlawan, Bagaikan Khadijah di Hati Rasulullah dan Khadijah Cinta Abadi Kekasih Nabi.

Sebagai insan memiliki keperibadian mulia serta sifat terpuji, usaha menelusuri sejarah dan pencapaian Nabi Muhammad melalui bahan bacaan menyingkap kisah Baginda mampu membawa perubahan kepada umat Islam.

Kehidupan hari ini dengan pelbagai cabaran menuntut masyarakat mencari contoh supaya permasalahan mampu diatasi dengan berkesan. Kisah hidup Rasulullah SAW rujukan terbaik untuk pemimpin, ulama, pendidik, ketua keluarga dan hamba Allah.

Perjalanan hidup Baginda adalah ensiklopedia lengkap menerangkan bagaimana semangat perpaduan menyatukan masyarakat pelbagai bangsa, amanah memajukan perniagaan dan keikhlasan membawa kebahagiaan di akhirat.

Ramai keliru dan tidak mengenal Islam, tetapi melalui pembacaan melingkari perjalanan hidup Muhammad bin Abdullah, umat Islam hari ini akan mengakui kehebatan mencintai Baginda.

Pengetahuan mengenai Muhammad SAW adalah pendekatan kreatif bagi mendekatkan kanak-kanak kepada sejarah Islam dan senjata berkesan buat ibu bapa menerapkan pendidikan dalam keluarga.

Buku mengenai Nabi Muhammad SAW membina kerangka pemikiran umat Islam sepatutnya tidak hanya dibelek semasa sambutan Maulidur Rasul sebaliknya menjadi teman sepanjang masa kerana kita pasti ingin dikenali sebagai sahabat kepada pilihan pertama The 100: A Ranking of the Most Influential Persons in History.

No comments: