Saturday, March 21, 2009

Cinta kepada Rasulullah melebihi perasaan kepada orang lain

Oleh Wan Aminurrashid Abd Hamid

SAMBUTAN Maulidur Rasul sudah berlalu tetapi ingatan dan perasaan cinta terhadap Baginda sentiasa menebal dan mekar dalam setiap jiwa umat Islam dengan mengamalkan keseluruhan ajaran yang dibawanya.

Allah berfirman: "Dan tiadalah Kami mengutus kamu (Muhammad), melainkan untuk (menjadi) rahmat bagi semesta alam" (Surah al-Anbiya' ayat 107). Inilah faktor keunggulan dan kecemerlangan umat Islam dulu kerana pegangan utuh kepada al-Quran dan al-Sunnah.

Memang sangat hebat kedudukan seseorang yang benar-benar kasihkan Nabi. Baginda bersabda bermaksud: "Sesiapa kasih kepadaku, aku sayang kepadanya, sesiapa yang aku sayang kepadanya, ia akan bersamaku di dalam syurga".

Kecintaan kepada Rasulullah sebenarnya bukan sekadar ucapan di bibir, berceramah, berselawat, mengadakan perarakan dan pelbagai forum serta jamuan sebagai meraikan kelahiran Baginda. Kita memang berkemampuan berbuat demikian walaupun dengan biaya yang besar. Namun, apakah penghaya-tannya sehebat majlis diadakan?

Betulkah umat Islam akhir zaman ini benar-benar cintakan Rasulullah? Kerana cinta itu selalunya memerlukan pembuktian, dalam erti kata bukan hanya ucapan bibir dan melalui pelbagai program yang diadakan. Jika tidak, cinta dan keimanan kita tidak akan diiktiraf Allah dan Rasul.

Beberapa perkara membuktikan kita benar-benar kasihkan Rasulullah:

Setiap kali nama Nabi Muhammad disebut, adakah secara spontan kita mengucapkan selawat kepada Baginda (dengan menyebut sallallahu 'alaihi wasallam)? Jika lidah kita berat, bermakna kita belum benar-benar kasihkan baginda.

Sabdanya: "Manusia yang bakhil itu adalah orang disebut namaku di sisinya, tetapi dia tidak mengucapkan selawat padaku" (Riwayat al-Tirmizi). Sabda baginda lagi: "Manusia paling mulia pada hari kiamat adalah yang paling banyak berselawat untukku" (riwayat al-Tirmizi).

Adakah kita mengamalkan keseluruhan akhlak mulia Nabi SAW sepanjang hidup dan perjuangan Baginda. Rasulullah menonjolkan akhlak terpuji dalam segenap aspek kehidupan. Baginda paling takwa, paling tekun beribadah kepada Allah, sangat pemaaf, pemurah, sabar, adil, berlemah lembut, malu malah semua akhlak terpuji terkumpul pada diri baginda.

Kalau benar kita meneladani kemuliaan akhlak itu melalui penampilan peribadi yang cukup agung, berpegang pula kepada ajaran Islam yang menyeru kita berbuat baik dan mencegah berbuat mungkar, sudah tentu ramai umat Islam tidak rosak moral seperti sekarang, di mana kerapuhan iman dan keruntuhan akhlak umat ini semakin parah.

Hakikatnya kita belum benar-benar sayangkan Nabi kerana akhlak umatnya hari ini banyak bertentangan dengan kemuliaan akhlak Baginda. Kemungkaran, maksiat, minum arak, perzinaan, buang anak, merosak harta awam, penagihan dadah, pembunuhan dan pelbagai kejahatan lagi sentiasa berlaku di mana-mana.

Untuk diiktiraf cinta kita kepada Nabi SAW, perlu meletakkan cinta kepada Baginda kepada manusia lain. Apakah hal ini wujud dalam kehidupan kita hari ini. Demi memastikan kesempurnaan iman, maka cintakan Rasulullah hendaklah melebihi kecintaan kita kepada orang lain.

Rasulullah sendiri belum mengiktiraf cinta Saidina Umar al-Khattab, kerana Umar meletakkan diri sendiri sebagai paling dicintai, kemudian baru Rasulullah. Tetapi kemudian Umar menukar pendiriannya, di mana Rasulullah lebih dicintainya daripada diri sendiri. Maka, barulah Nabi mengiktiraf cinta Umar al-Khattab. Jadi, apakah benar kita menyintai Nabi jika hari ini kita lebih banyak meletakkan kasih kita kepada ibu bapa, anak, isteri atau lain-lain manusia?

Ramai umat Islam membaca al-Quran, iaitu kitab hidayah dan pedoman hidup untuk kebahagiaan dunia dan akhirat, penyembuh hati manusia sehingga terjauh daripada kesesatan.

Apakah kita mengamalkan ajarannya? Mengamalkan ajaran al-Quran bermakna kita mengamalkan ajaran yang dibawa oleh Baginda banyak berkorban dan berjuang menegakkan Islam dalam keadaan pahit getir.

Pembuktian cinta terhadap Nabi SAW selain banyak berselawat dan bersyahadah ialah keberanian kita membela dan menegakkan sunnah Baginda apa lagi ketika sedang berada dalam kelompok umat yang sedang rosak kerana bidaah, khurafat, syirik dan rosak akhlak.

Cintakan Rasulullah tidak bererti jika sekadar bermain kata-kata sedangkan hati tidak menerima atau mengikut ajarannya, sehingga selepas setiap kali peringatan Maulid, tiada kesan positif dan penghayatan untuk pembangunan ummah.

Kita amat beruntung menjadi umat Nabi Muhammad. Tetapi keistimewaan itu bergantung pada kesediaan melaksanakan berbakti kepada Allah dan kerelaan mengamalkan ajaran disampaikan Rasul.

No comments: