Sunday, April 12, 2009

Persoalan Agama: Jiran wajar beri sokongan aktiviti kelas agama

Bersama Jakim

Soalan:

SAYA ingin bertanya hukum mengadakan kelas agama dengan terlalu bising di rumah sehingga mengganggu ketenteraman dan ketenangan jirannya? Persoalan kedua, apakah cara terbaik bagi meleraikan masalah itu secara baik?

HAMBA ALLAH,
Pahang.

Jawapan:

Firman Allah yang bermaksud "Dan hendaklah kamu beribadat kepada Allah dan janganlah kamu sekutukan Dia dengan sesuatu jua; dan hendaklah kamu berbuat baik kepada kedua ibu bapa, kaum kerabat dan anak-anak yatim, dan orang-orang miskin, dan jiran tetangga yang dekat, dan jiran tetangga yang jauh, dan rakan-rakan sejawat, dan orang musafir yang terlantar, dan juga hamba-hamba yang kamu miliki. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang sombong dan membanggakan diri." � (Surah an-Nisa': Ayat 36).

Jiran tetangga adalah salah satu golongan yang amat dititikberatkan di dalam Islam. Oleh itu, semua orang mempunyai tanggungjawab untuk berlaku baik kepada jiran tetangga seperti saling hormat-menghormati, mudah menghulurkan bantuan, mengelakkan perselisihan faham dan sebagainya.

Merujuk kepada masalah yang anda hadapi, perlulah kedua-kedua pihak saling bertolak-ansur dan berbincang dengan baik atau melantik pihak ketiga yang lebih disegani dan dihormati bagi membantu menyelesaikan masalah berkenaan.

Sebaik-baiknya mereka yang mengadakan pengajian di rumah yang menyebabkan kebisingan sehingga mengganggu jiran tetangga (kemungkinan rumah yang dipisahkan oleh dinding papan) hendaklah berusaha mengawal keadaan seperti menasihati anak murid agar tidak terlalu menguatkan suara ketika berbicara, membaca atau menghafal supaya mereka memahami kepentingan menghormati jiran tetangga. Manakala pilihan kedua ialah mengadakan kelas pengajian di tempat yang lebih sesuai dan selesa.

Jiran tetangga pula perlulah bertolak ansur dengan memikirkan adakah kelas pengajian itu diadakan sepanjang waktu yang menyebabkan rasa terganggu atau pun hanya memakan masa sejam dua di dalam sehari. Justeru, sekiranya seseorang itu berlapang dada dalam soal pengajian agama atau pun kelas mengaji al-Quran yang diadakan oleh jirannya, moga-moga Allah SWT melapangkan kehidupannya.

Bagaimanapun, sekiranya kelas pengajian itu sesuai diikuti, maka adalah lebih baik jiran tetangga memberi sokongan dan mengikutinya bersama-sama.

No comments: